ایسنا/خراسان رضوی مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: ۷۰ درصد مقیمان مراکز ماده ۱۶ در سال ۱۴۰۰ بومی و ۳۰ درصد غیر بومی بودند.
مسعود فیروزی امروز، ۱۲ دی ماه، در نشست خبری با اصحاب رسانه که در مرکز نگهداری، درمان و کاهش آسیب معتادان متجاهر حسنآباد برگزار شد، اظهار کرد: مساله آسیبهای اجتماعی در خصوص معتادان و معتادان متجاهر دغدغه همه و مسالهای جدی است. موضوع اعتیاد مسالهای جهانی است. مافیاهای جهانی حاضر نیستند از یکی از پرسودترین تجارتها در جهان بگذرند که این باعث اعتیاد و در شرایط بسیار حاد و مرحله آخر آن، کارتنخوابی میشود.
وی بیان کرد: خراسان رضوی با ۲ کشور همجوار است. ۳۳ شهرستان جمعیت هفت میلیون نفری در استان و ۳.۵ میلیون نفری در مشهد دارد که ۱.۵ میلیون نفر حاشیهنشین هستند. مساله استان در حوزه کارتنخوابی و معتادان متجاهر جدی است. در حال حاضر ۲۶ مرکز ترک اعتیاد اجباری یا مراکز ماده ۱۶ در استان وجود دارد و ۶۵۰۰ نفر در در این مراکز نگهداری میشوند که ۶۰۰ نفر زن و ۵۷۰۰ نفر مرد هستند. معتادان متجاهر در استان ۱۱ هزار نفر و در مشهد ۹۰۰۰ نفر بوده که ۷۰۰۰ نفر در کمپها هستند. در ۹ ماه امسال ۱۳ هزار و ۱۸۱ نفر جمعآوری و تحویل کمپها و ۱۲ هزار و ۴۴۸ نفر از کمپها ترخیص شدند.
فیروزی با بیان اینکه زنجیره آسیبهای اجتماعی به هم پیوسته است، هر حلقه میتواند حلقه ناقص دیگری را ایجاد کند و آسیبها قابلیت تبدیل شدن به هم را دارند، عنوان کرد: براساس تحلیلی که در سال ۱۴۰۰ از مراکز ماده ۱۶ انجام شد، ۱۲ درصد افراد در این مراکز بیسواد، ۳۳ درصد ابتدایی، ۳۴ درصد سیکل، ۱۹ درصد دیپلم و ۲ درصد دارای تحصیلات دانشگاهی هستند؛ یعنی حدود ۸۰ درصد تحصیلات زیر دیپلم دارند که نشان میدهد بازماندگی از تحصیل میتواند یکی از عوامل موثر اعتیاد و کارتنخوابی باشد. ۴۲ درصد جوانان، ۳۷ درصد میانسال و ۲۱ درصد بزرگسال در این مراکز حضور دارند.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی افزود: ۷۰ درصد مقیمان مراکز ماده ۱۶ در سال ۱۴۰۰ بومی و ۳۰ درصد غیر بومی بودند. بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر اتباع نیز در مراکز حضور داشتند. ۳۱ درصد مجرد، ۴۱ درصد متاهل و ۲۸ درصد متارکه کرده بودند. ۵۵ درصد کارگران ماهر و ۴۵ درصد نیمه ماهر یا غیر ماهر بودند. یک درصد قبل از دستگیری شغلهای اداری داشتند، ۶۵ درصد خدماتی، ۱۵ درصد خانهدار و ۱۹ درصد بیکار بودند، بنابراین آمار تایید نمیکند که بیکاری موحب اعتیاد میشود. ۲۵ درصد موادمصرفی آنها نیز سنتی و ۷۵ درصد صنعتی یا ترکیبی از این ۲ نوع بوده که ارزانتر و در دسترستر بودن مواد صنعتی موجب مصرف بیشتر آنها شده است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از کارهایی که بهزیستی انجام داده، تسهیلات قرضالحسنه برای اشتغال است. افرادی که یک سال از زمان پاک شدن آنها گذشته باشد میتوانند ۱۵۰ میلیون تومان وام اشتغال با بازپرداخت ۷ ساله دریافت کنند. از ابتدای سال تاکنون ۶۰۰ نفر وام اشتغال دریافت کردند. ضرورت دارد اقدامات فرهنگی انجام دهیم تا داغ این ننگ بعد از درمان از پیشانی آنها پاک شود. معتادی که ترک کرده به دلیل برچسبی که دارد حتی خانواده هم حاضر نیست برای دریافت تسهیلات اشتغال ضمانت وی را کند.
فیروزی تصریح کرد: رسیدگی به مساله اعتیاد چند مرحله دارد. مرحله اول پیشگیری است که به عنوان مهمترین قسمت مغفول واقع میشود. بهزیستی در زمینه پیشگیری طرحهای متعددی دارد و دستگاههای دیگری نیز اقداماتی انجام میدهند که باید گسترش پیدا کند. مرحله دوم مدیریت و درمان، مرحله سوم صیانت و نگهداری یعنی جلوگیری از عود و در آخر توانمندسازی و اشتغال است. میزان ابتلا به اعتیاد در خراسان ۱.۷ درصد است، هر چقدر این میزان را کمتر کنیم موفقیت بیشتری داریم.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: در حال حاضر براساس مقررات معتادان بیش از ۳ ماه نمیتوانند در کمپهای اجباری نگهداری شوند، ۳ ماه دیگر نیز قابل تمدید است، در دوران کرونا هم ۶ ماه اضافه شده بود که اکنون از بین رفته و بعد از ۶ ماه مرخص میشوند. اگر افرادی شرایط اشتغال و زندگی نداشته باشند، نرخ عود آنها افزایش پیدا میکند. عدم اطمینان خانواده و جامعه نیز نرخ عود را افزایش میدهد. ما افرادی د را داشتیم که تا ۱۱ بار دوباره به کمپ آمدهاند، بازگشت ۲ تا چهار بار که عادی است. نیاز به بازنگری در قوانین اعتیاد وجود دارد.
وی در خصوص کودکان کار گفت: در حال حاضر مشهد بارانداز آسیبهای اجتماعی کشور شده است. ۶۵ درصد کودکان کار و خیابانی که ساماندهی کردیم، اتباع افغانستانی هستند. ۱۳ دستگاه در ساماندهی کودکان کار وظیفه دارند. از آبان سال ۹۹ فاز جدیدی را آغاز و مرکز غربالی را راهاندازی کردیم. کودکانی که خانواده دارند، خانواده آنها دعوت میشوند، از آنها تعهد گرفته شده و کودکان به خانواده تحویل داده میشوند اما کودکانی که والدین آنها صلاحیت نگهداری از آنها را ندارند به مرکز قرنطینه سپرده میشوند. ما برای ساماندهی کودکان کار تلاشهای زیادی کردیم حتی فرد خیری یک شیفت کاری برای این کودکان ایجاد کرد اما این پول برای بسیاری از آنها رقم ناچیزی بود. ساماندهی کودکان کار جدیتر انجام شده و در مقایسه با قبل هم کمتر کودکان کار مشاهده میشوند. اگر مسئله کودکان کار اتباع حل شود، بار ما ۶۰ درصد سبکتر میشود.
فیروزی عنوان کرد: هزینه نگهداری از معتادان متجاهر تا پایان سال ۱۴۰۰، هر نفر روز ۳۵ هزار تومان بوده که اکنون به ۴۲ هزار تومان رسیده؛ یعنی یک میلیون و ۲۶۰ هزار تومان در ماه به ازای هر معتاد پرداخت میشود که مبلغ منصفانهای است. ما چند ماه بدهکار هستیم و تلاش میکنیم تا این مبلغ پرداخت شود.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی در خصوص توزیع متادون در کلینیکهای سرپایی تصریح کرد: توزیع متادون در اختیار دانشگاه علوم پزشکی بوده و یکسوم کلینیکهای سرپایی استان از بهزیستی مجوز دارند. فعلا مجوز جدیدی صادر نشده است. نظارتهای ما به صورت جدی انجام میشود و در بیش از یک سال گذشته جدیتر هم شده است.
در ادامه این نشست غلامحسین دلبری، معاون پیشگیری بهزیستی خراسان رضوی اظهار کرد: ۲۳۰ مرکز سرپایی اعتیاد وابسته به بهزیستی داریم که هر سه ماه یک بار بازدید میشوند. در سال ۱۴۰۰، ۵۰ مرکز به دلیل تخلفات پلمب شد.
وی بیان کرد: یکی از معضلات ما در مراکز ماده ۱۶ تکرار و ورود دوباره است. تمام تلاش ما این است که این سیکل را بشکنیم. غربالگری توسط عنبیه چشم نیز برای رصد و پیشگیری انجام میشود. ما ۲ مرکز توانمندسازی برای بانوان و آقایان داریم که تلاش میکنیم تا پایان سال دو مرکز دیگر نیز راهاندازی شود.
دلبری گفت: ما برای کاهش آسیب یک مرکز سیار تحت عنوان موبایل سنتر داریم که ۶ ساعت در شبانهروز در حاشیه شهر یا بخشهای سخت در دسترس فعالیت میکنند و چهار خدمت عمده شامل آموزش و اطلاعرسانی در ارتباط با بیماریهای سل ایدز و غیره، کنترلهای بهداشتی، خدمات تشخیصی و تشخیص پانسمان زخمهای ناشی از تزریق در این مرکز سیار انجام میشود.
همچنین مهدی اسدزاده مدیر مرکز نگهداری، درمان و کاهش آسیب معتادان متجاهر حسنآباد، در این نشست اظهار کرد: ما در این مرکز ۸۶۰ مقیم داریم که به ازاء هر ۱۰۰ نفر یک مددکار و به ازاء هر ۲۰۰ نفر یک روانشناس مشغول به فعالیت هستند. ۲ پزشک در شیفت صبح و بعد از ظهر و پرستاران به صورت سه شیفت در این مرکز فعالیت میکنند. تامین هزینهها نیز با سازمان بهزیستی و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر است.
وی افزود: مصرف عمده معتادان مقیم مرکز شیشه و هروئین بوده است. از ۸۶۰ نفری که در مرکز حضور دارند، ۲۰۰ نفر ۱۸ تا ۲۵ سال هستند. بین ۴۰ تا ۵۰ درصد پس از درمان دوباره به مرکز بازمیگردند. اگر ۱۵ تا ۲۰ درصد از افراد مرکز به جامعه بازگشت داشته باشند، آمار خوبی است.
منبع خبر: خبر گزاری ایسنا